Επικοινωνιακό Πλαίσιο
Αναθεώρηση ως προς 09:30, 5 Σεπτεμβρίου 2018 από τον VTsam (συζήτηση | συνεισφορές)
Πρόκειται για την περίσταση καθώς και το ευρύτερο κοινωνιοπολιτισμικό και θεσμικό πλαίσιο στο οποίο παράγεται ένα κείμενο. Η γλώσσα αποκτά σημασία μόνο στο πλαίσιο κοινωνικών πράξεων και πρακτικών.
Το επικοινωνιακό πλαίσιο περιλαμβάνει στοιχεία:
- για το εξωγλωσσικό περιβάλλον, το οποίο περιλαμβάνει γενικότερα την εγκυκλοπαιδική, την κοινωνική και την γνώση. Δηλαδή, την ταυτότητα, τις σχέσεις και τους ρόλους μεταξύ των συνομιλητών/τριών, τη μη λεκτική δράση τους, τον χρόνο και τον τόπο παραγωγής του μηνύματος και τα αντικείμενα που υπάρχουν στο χώρο.
- για το γλωσσικό περιβάλλον, το οποίο περιλαμβάνει το θέμα, το μέσο, τη μορφή του μηνύματος (δηλαδή τις γλωσσικές επιλογές σε φωνητικό, μορφολογικό, λεξιλογικό κ.λπ. επίπεδο), άλλα κείμενα που προϋποτίθενται ή έπονται και στα οποία γίνεται αναφορά.
Στο λεξικό γλωσσολογικών όρων[1]
|
- ↑ Κάθε φορά που παράγουμε ή ερμηνεύουμε ένα γλωσσικό μήνυμα λαμβάνουμε υπόψη μας, χωρίς πάντα να το συνειδητοποιούμε, τις συνθήκες μέσα στις οποίες το παράγουμε ή το ερμηνεύουμε. Στο περιβάλλον αυτό περιλαμβάνονται στοιχεία όπως:
- ο τόπος και ο χρόνος της επικοινωνίας,
- οι συμμετέχοντες/ουσες, οι ρόλοι και οι μεταξύ τους σχέσεις,
- οι κινήσεις που κάνουν,
- τα αντικείμενα που βρίσκονται στον χώρο,
- η γνώση και οι εμπειρίες που έχουν οι συμμετέχοντες/ουσες σχετικά με τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν ή/και τις οποίες παρατηρούν,
- το θέμα και ο στόχος της επικοινωνίας τους και η μορφή της,
- τι έχει προηγηθεί στη συγκεκριμένη επικοινωνία.