Ζευγάρι Σκωτσέζων

Από Humor Literacy
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Κείμενο

Σχόλια

Α) Δομικά & Γλωσσικά στοιχεία

Στο συγκεκριμένο αφηγηματικό ανέκδοτο χιούμορ προκαλείται από την ατάκα (punch line) του ανεκδότου «Να σου πω, ήμουνα στο τσακ να σου πω κάτι όταν έπεσε η γυναίκα μου, αλλά δέκα στερλίνες είναι δέκα στερλίνες!»

Β) Πολιτισμικές & Διακειμενικές αναφορές

Στο συγκεκριμένο κοινωνικοπολιτισμικό πλαίσιο η ανωτέρω φράση θεωρείται χιουμοριστική, διότι συντελεί στην άρση μίας προσδοκίας. Συγκεκριμένα, χιούμορ προκαλείται από το γεγονός ότι ο άνδρας στην ιστορία δεν μίλησε ούτε όταν η γυναίκα του έπεσε από το αεροπλάνο προκειμένου να μην κληθεί να δώσει στον πιλότο τις συμφωνημένες 10 στερλίνες στην περίπτωση που είτε εκείνος είτε η γυναίκα του μιλούσαν κατά τη διάρκεια της πτήσης. Η στάση του αυτή θεωρείται χιουμοριστική διότι ανατρέπει την εξής προσδοκία: ο σύζυγος θα αναμενόταν όχι απλώς να μιλήσει αλλά να καλέσει άμεσα σε βοήθεια προκειμένου να σωθεί η σύζυγός του. Αντιθέτως, δεν επέδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον και έμεινε απαθής προκειμένου να μην πληρώσει το αντίτιμο.

Γ) Ιδεολογία & Κριτική Ανάγνωση

Η ανωτέρω μη αναμενόμενη συνθήκη της ιστορίας στοχεύει στο στιγματισμό του φιλάργυρου πρωταγωνιστή του ανεκδότου και μέσω αυτού όλων των μελών της κατηγορίας των φιλάργυρων ατόμων που θυσιάζουν ακόμα και τους/τις αγαπημένους/ες τους για ένα χρηματικό ποσό. Ακόμη, η σαφής αναφορά στην καταγωγή του ζευγαριού (Σκωτσέζοι) ίσως να επιδιώκει να συνδέσει τη συγκεκριμένη εθνική κατηγορία με την ιδιότητα της φιλαργυρίας, και έτσι να στιγματίσει τους/τις Σκωτσέζους/ες ως φιλάργυρους/ες.