Κήρυξη πολέμου

Από Humor Literacy
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Κείμενο

Σχόλια

Α) Δομικά & Γλωσσικά στοιχεία

Στο αφηγηματικό αυτό ανέκδοτο το χιούμορ προκαλείται από τις εξής χιουμοριστικές φράσεις (jab lines):

  • "Αυτή τη στιγμή, λέει ο Γιωρίκας καθώς κάνει τη σούμα στο μυαλό του, εγώ, ο ξάδερφός μου ο Κωστίκας, ο κουμπάρος μου, ο γείτονάς μου, ο Αλεξίκας, και η ομάδα του ταβλιού από το καφενείο - οκτώ, συνολικά"
  • "Δύο αλωνιστικές, μια μπουλντόζα και το τρακτέρ του μπατζανάκη μου"
  • "Αυτή τη φορά αποκτήσαμε εναέριες δυνάμεις. Έχουμε τώρα και το ψεκαστικό του κοινοτάρχη, του βάλαμε και καραμπίνες επάνω. Α, ναι, μαζί μας είναι τώρα και η ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού"

Χιούμορ πηγάζει επίσης και από την ατάκα (punch line) του ανεκδότου ("-Να σας πω, απαντά ο Γιωρίκας, κάτσαμε και το κουβεντιάσαμε και είδαμε ότι δεν μπορούμε να θρέψουμε τόσα εκατομμύρια αιχμάλωτουςς"), η οποία βρίσκεται στο τέλος του κειμένου και συντελλεί στην επανερμηνεία του.

Β) Πολιτισμικές & Διακειμενικές αναφορές

Στο συγκεκριμένο πολιτισμικό πλαίσιο το χιούμορ πηγάζει από την άρση μιας σειράς προσδοκιών σχετικά με τις πολεμικές γνώσεις του Γιωρίκα. Συγκεκριμένα, διαβάζοντας ότι ο Γιωρίκας αποφάσισε να κηρύξει πόλεμο εναντίον του προέδρου Μπους και της Αμερικής, οι αναγνώστ(ρι)ες θα ανέμεναν ότι ο έχει συγκεντρώσει αξιόμαχο και πολυμελή στρατό, καθώς και υπερσύγχρονα εξοπλιστικά μέσα, ικανά να αντιμετωπίσουν το στρατό και τις δυνάμεις της Αμερικής. Αντί αυτού, ο Γιωρίκας παρουσιάζεται να έχει συγκεντρώσει ολιγομελή στρατό μόλις 8 ατόμων και να έχει στη διάθεσή του πενιχρά και απαρχαιωμένα πολεμικά μέσα, τα οποία δε θα ήταν δυνατό να επαρκέσουν για να αντιμετωπίσουν τους αριθμητικά υπερέχοντες και αξιόμαχους Αμερικανούς στρατιώτες και τα υπερσύγχρονα μέσα τους. Η ασυμβατότητα αυτή, που αναδεικνύει την ευήθεια του Γιωρίκα και την έλλειψη πολεμικών γνώσων εκ μέρους του, είναι που προκαλεί χιούμορ και γέλιο. Και ενώ θα ανέμενε κανείς/καμία ότι ο Γιωρίκας θα απέσυρε την κήρυξη πολέμου στην Αμερική μετά την ενημέρωση που έλαβε από τον πρόεδρο Μπους σχετικά με την αριθμητική και εξοπλιστική υπεροχή των Αμερικανών, ο ίδιος φαίνεται να εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα μπορούσε να επικρατήσει έναντι των αμερικανικών δυνάμεων. Και αυτό, γιατί αποφάσισε να αποσύρει την κήρυξη πολέμου όχι λόγω της αποδεδειγμένης υπεροχής του αντιπάλου, αλλά λόγω της πεποίθησής του ότι το χωριό του δε θα μπορούσε να θρέψει τόσους αιχμαλώτους μετά τη νίκη του. Τα λόγια αυτά ανατρέπουν τις προσδοκίες των αναγωνστ(ρι)ών σχετικά με τις γνώσεις του Γιωρίκα περί πολέμου και προκαλούν το χιούμορ στο παρόν ανέκδοτο.

Γ) Ιδεολογία & Κριτική ανάγνωση

Μέσω των παραπάνω συνθηκών της ιστορίας, το παρόν ανέκδοτο στιγματίζει την εθνοτικη ομάδα των Ποντίων ως αφελών και διανοητικά κατώτερων ανθρώπων, και διαιωνίζει την αρνητική στάση απέναντι στη συγκεκριμένη εθνοτική ομάδα. Διά της στοχοποίησης των συγκεκριμένων Πόντιων (του Γιωρίκα, του Κωστίκα και του Αλεξίκα) στιγματίζονται όλα τα μέλη της συγκεκριμένης εθνοτικής κατηγορίας, τα οποία αντιμετωπίζονται υποτιμητικά, όταν επιχειρούν να ενταχθούν στο κυρίαρχο κοινωνικό πλαίσιο. Έτσι, ανέκδοτα όπως αυτό, τα οποία συνδέουν στερεοτυπικά και ουσιοκρατικά την εθνοτική ομάδα των Ποντίων με το χαρακτηριστικό της αφέλειας και της έλλειψης στοιχειωδών γνώσεων, συντελλούν στη διάδοση του ρατσισμού και της απομόνωσης της συγκεκριμένης φυλετικής ομάδας, αναπαράγοντας παράλληλα την κυρίαρχη ιδεολογία περί εθνικής ομοιογένειας.