ΝΑΣΑ

Από Humor Literacy
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Κείμενο

Σχόλια

Α) Δομικά & Γλωσσικά στοιχεία

Στο παρόν αφηγηματικό ανέκδοτο το χιούμορ προκαλείται από τη χιουμοριστική φράση (jab line) «Σκέφτηκα λοιπόν...Να πάμε στον Ήλιο!!!!!», καθώς και από την ατάκα (punch line) του ανεκδότου (-Χελόου!!! Θα πάμε το βράδυ!!) που συντελλεί στην επανερμηνεία του.

Β) Πολιτισμικές & Διακειμενικές αναφορές

Η φράση «Σκέφτηκα λοιπόν...Να πάμε στον Ήλιο!!!!!» είναι χιουμοριστική, διότι συντελεί στην ανατροπή μιας προσδοκίας. Με άλλα λόγια, το χιούμορ προκαλείται από το γεγονός ότι η συμπεριφορά της συγκεκριμένης ξανθιάς αστροναύτη αποκλίνει από την αναμενόμενη/προσδοκώμενη συμπεριφορά. Αυτό που αναμένεται είναι η ξανθιά πρωταγωνίστρια να γνωρίζει ότι οι επιστήμονες δεν μπορούν να πορσεγγίσουν τον Ήλιο λόγω της υπερβολικής θερμοκρασίας του άστρου (περίπου 6.000 βαθμοί Κελσίου), της ακτινοβολίας που θα δέχονταν οι ερευνητές/τριες, τις μεταλλάξεις που θα υφίσταντο προτού πλησιάσουν στο άστρο, καθώς και της μεγάλης βαρύτητας. Η πρόταση της ξανθιάς λοιπόν υποδηλώνει ότι η ίδια δεν κατέχει αυτή τη βασική γνώση και έτσι προκαλεί χιούμορ και γέλιο. Ακόμη, το χιούμορ πηγάζει από την ατάκα του ανεκδότου που συντελλεί και στην επανερμηνεία του. Όπως φαίνεται, η ξανθιά αστροναύτης φαίνεται να γνωρίζει ότι ισχύουν τα παραπάνω, και κυρίως η υψηλή θερμοκρασία, αλλά φαίνεται να νομίζει ότι ισχύουν μόνον κατά τις πρωινές ώρες, για όσο δηλαδή ο ήλιος εκπέμπει θερμότητα στην ατμόσφαιρα της Γης. Η πρότασή της λοιπόν να επισκεφτούν το άστρο το βράδυ θεωρείται και αυτή ασύμβατη με την προσδοκία ότι κάθε άνθρωπος αναμένεται να γνωρίζει ότι ισχύουν οι ίδιες συνθήκες στον Ήλιο (π.χ. θερμοκρασία) ανεξάρτητα από το πότε το άστρο είναι ορατό και θερμαίνει τη Γη. Ασυμβατότητα προκαλεί και το γεγονός ότι η ξανθιά πρωταγωνίστρια έχει προσληφθεί από τη ΝΑΣΑ, μολονότι φέρεται να αγνοεί βασικές αρχές της φυσικής.

Γ) Ιδεολογία & Κριτική ανάγνωση

Αυτή η μη αναμενόμενη συνθήκη της ιστορίας περιέχει παραδοχές με έντονα στοιχεία σεξισμού προς τις ξανθιές γυναίκες, οι οποίες θεωρούνται άτομα χαμηλής νοημοσύνης. Η ιδιότητα αυτή τους αποδίδονται βάσει ενός στοιχείου της εξωτερικής τους εμφάνισης, δηλαδή του ξανθού χρώματος των μαλλιών τους. Μέσω του αφηγηματικού αυτού ανεκδότου στιγματίζεται ο χαρακτήρας της συγκεκριμένης ιστορίας και κατ’ επέκταση κάθε μέλος της κατηγορίας των ξανθών γυναικών.