Ναύτης

Από Humor Literacy
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Κείμενο

Σχόλια

Α) Δομικά & Γλωσσικά στοιχεία

Στο συγκεκριμένο αφηγηματικό ανέκδοτο χιούμορ προκαλείται από την ατάκα (punch line) του ανεκδότου «Ε καπετάνιε μου έλειπα από το πήδημα, έλειπα απο τη γέννηση, να λείπω και από τη βάφτιση;».

Β) Πολιτισμικές & Διακειμενικές αναφορές

Στο συγκεκριμένο κοινωνικοπολιτισμικό πλαίσιο η ανωτέρω φράση θεωρείται χιουμοριστική, διότι συντελεί στην ανατροπή μιας σειράς προσδοκιών. Συγκεκριμένα, το χιούμορ πηγάζει από την ανατροπή της προσδοκώμενης συμπεριφοράς του συζύγου-ναυτικού, ο οποίος απείχε τόσο από τη σύλληψη όσο και από τη γέννηση του παιδιού του, ενώ θα αναμενόταν να συμμετέχει τόσο στη σεξουαλική πράξη όσο και στο γεγονός της γέννησης. Και ενώ ως ναυτικός θα ήταν πιθανό να μη δύναται να παραστεί στη γέννηση, η μη συμμετοχή του στη σεξουαλική πράξη που συνδέεται με τη σύλληψη του εμβρύου αίρει την κοινωνικά θεμελιωμένη προσδοκία να θεωρείται πατέρας ενός παιδιού αυτός ο οποίος συμβάλλει στη γονιμοποίησή του.

Γ) Ιδεολογία & Κριτική Ανάγνωση

Το παρόν ανέκδοτο στοχοποιεί το σύνολο των μελών της κατηγορίας 'γυναίκες ναυτικών'. Η στοχοποίηση αυτή προκύπτει από τις ανωτέρω μη αναμενόμενες συνθήκες της ιστορίας. Αυτές περιέχουν παραδοχές με έντονα στοιχεία σεξισμού προς τις γυναίκες ναυτικών, οι οποίες θεωρούνται άτομα ελεύθερων ηθών και έχουν στιγματιστεί ως άπιστες στο συγκεκριμένο κοινωνικοπολιτισμικό πλαίσιο. Οι ιδιότητες αυτές τους αποδίδονται εξ αιτίας του επαγγέλματος των συζύγων τους, το οποίο τους υποχρεώνει να απουσιάζουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα από το σπίτι και την οικογένειά τους.