Νεκροταφείο

Από Humor Literacy
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Κείμενο

Σχόλια

Α) Δομικά & Γλωσσικά στοιχεία

Στο παρόν αφηγηματικό ανέκδοτο, χιούμορ προκαλείται από τις χιουμοριστικές φράσεις (jab lines) «Το μόνο μέρος που θα μπορούσαν να ξαλαφρώσουν ήταν ένα νεκροταφείο. Φοβισμένες αποφάσισαν να μπουν και να κατουρήσουν» και «χρησιμοποίησε την κορδέλα από ένα στεφάνι λουλουδιών για να καθαριστεί», καθώς και από την ατάκα (punch line) του ανεκδότου «Εσύ; Τυχερός είσαι. Η δικιά μου γύρισε και είχε μια κάρτα κολλημένη στον κώλο της που έγραφε "Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ!"».

Β) Πολιτισμικές & Διακειμενικές αναφορές

Στο συγκεκριμένο κοινωνικοπολιτισμικό πλαίσιο οι ανωτέρω φράσεις θεωρούνται χιουμοριστικές, γιατί συντελούν στην ανατροπή μιας σειράς προσδοκιών. Στην πρώτη χιουμοριστική φράση μπορούμε να υποθέσουμε ότι το χιούμορ πηγάζει από τη μη προσδοκώμενη συμπεριφορά των δύο γυναικών που επιλέγουν το χώρο του νεκροταφείου για να ικανοποιήσουν μία βιολογική τους ανάγκη. Αντίστοιχα, χιούμορ προκαλείται και από τη μη αναμενόμενη συμπεριφορά της δεύτερης πρωταγωνίστριας, η οποία επιλέγει να καθαριστεί χρησιμοποιώντας την κορδέλα από ένα στεφάνι λουλουδιών στο νεκροταφείο. Η ασυμβατότητα στις φράσεις αυτές προκύπτει από το γεγονός ότι δεν αναμένεται ένας χώρος θρησκευτικός και ιερός, στον οποίο είναι ενταφιασμένοι νεκροί/ές, να χρησιμοποιείται για την βιολογική ανάγκη κάποιων ατόμων. Χιούμορ προκαλεί και η ατάκα με την οποία ολοκληρώνεται το αφηγηματικό ανέκδοτο («Εσύ; Τυχερός είσαι. Η δικιά μου γύρισε και είχε μια κάρτα κολλημένη στον κώλο της που έγραφε "Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ!"»). Συγκεκριμένα, στην παρούσα φράση, χιούμορ και γέλιο πηγάζει από την εμφάνιση της πρωταγωνίστριας, στα οπίσθια της οποίας βρέθηκε κολλημένη η κάρτα από το στεφάνι λουλουδιών. Και ενώ η κάρτα αυτή αναφερόταν σε κάποιον/α εκλιπόντα/ούσα, ο σύζυγος της πρωταγωνίστρας του ανεκδότου θεώρησε ότι αναφερόταν στη γυναίκα του και στις υπηρεσίες που υποθετικά προσέφερε σε κάποιον/ους άλλον/ους άντρα/ες. Και αυτό, γιατί στο παρόν πλαίσιο οι νυχτερινές έξοδοι των γυναικών συνδέονται με άπιστη συμπεριφορά προς το σύζυγό τους. Η ανατροπή αυτής της συνθήκης αποτελεί τη βάση του χιούμορ εν προκειμένω.

Γ) Ιδεολογία & Κριτική Ανάγνωση

Αυτές οι μη αναμενόμενες συνθήκες της ιστορίας περιέχουν παραδοχές με έντονα στοιχεία σεξισμού προς τις γυναίκες που ενώ είναι δεσμευμένες και έγγαμες επιλέγουν να διασκεδάσουν χωρίς τους συζύγους τους μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Ετσι, προβάλλεται ότι η έξοδος του Σαββατόβραδου και η διασκέδαση δεν αρμόζει σε έγγαμες γυναίκες. Δια του στιγματισμού των συγκεκριμένων δεσμευμένων γυναικών, στοχοποιούνται όλα τα μέλη της κατηγορίας αυτής.