Προφυλακτικά

Από Humor Literacy
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Κείμενο

Σχόλια

Α) Δομικά & Γλωσσικά στοιχεία

Στο παρόν αφηγηματικό ανέκδοτο το χιούμορ προκαλείται από τη φράση «Την προηγούμενη εβδομάδα η γυναίκα μου έφυγε για διακοπές στην Ελλάδα. Την παρακολούθησα που έφτιαχνε τις βαλίτσες της και πρέπει να πήρε τουλάχιστον πέντε πακέτα με προφυλακτικά μαζί της. Και δεν έχει καν πουλί», η οποία αποτελεί την ατάκα (punch line) του ανεκδότου.

Β) Πολιτισμικές & Διακειμενικές αναφορές

Στο συγκεκριμένο πολιτισμικό πλαίσιο η συγκεκριμένη φράση είναι χιουμοριστική, διότι συντελεί στην ανατροπή μιας προσδοκίας. Με άλλα λόγια, το χιούμορ προκαλείται από το γεγονός ότι η συμπεριφορά του ξανθού άντρα αποκλίνει από την αναμενόμενη/προσδοκώμενη συμπεριφορά. Αυτό που αναμένεται στο συγκεκριμένο περικείμενο είναι ο ξανθός άντρας να αντιληφθεί ότι η σύζυγός του προμηθεύτηκε προφυλακτικά για τις διακοπές της στην Ελλάδα με στόχο να γνωρίσει άλλους άντρες και να συνευρεθεί ερωτικά μαζί τους. Αντί αυτού, ωστόσο, ο ίδιος κρίνει ότι η αγορά αυτή είναι άσκοπη μιας και η σύντροφός του δε διαθέτει πέος για να χρησιμοποιήσει τα προφυλακτικά η ίδια. Έτσι, οικοδομεί τη σύντροφό του ως περισσότερο ευήθη από τις συντρόφους των φίλων του που προέβησαν σε αντίστοιχα άσκοπες αγορές. Η συμπεριφορά του, συνεπώς, άρει το γνωσιακό σχήμα κατά το οποίο, όταν ένας/μία δεσμευμένος/η και έγγαμος/η άντρας/γυναίκα αγοράζει προφυλακτικά τα οποία δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει με το/τη σύντροφό του/της, τότε κινεί υποψίες απιστίας. Ο ξανθός άντρας δε φαίνεται να υποψιάζεται κάτι τέτοιο, ωστόσο, γεγονός που κρίνεται μη αναμενόμενο και ως εκ τούτου προκαλεί χιούμορ και γέλιο. Το χιούμορ ενισχύεται από το γεγονός ότι ο εν λόγω άντρας κρίνει τη σύζυγό του ως ευήθη και γελά εις βάρος της για αυτό, τη στιγμή που η συμπεριφορά του αναδεικνύει εύγλωττα τη δική του αφέλεια.

Γ) Ιδεολογία & Κριτική ανάγνωση

Αυτή η μη αναμενόμενη συνθήκη της ιστορίας, το γεγονός δηλαδή ότι ο ξανθός άντρας δεν αντιλαμβάνεται την πρόθεση απιστίας σε βάρος του, περιέχει παραδοχές με έντονα στοιχεία σεξισμού προς τους ξανθούς ανθρώπους, οι οποίοι/ες θεωρούνται άτομα χαμηλής νοημοσύνης. Αυτή η ιδιότητα τους αποδίδεται ουσιοκρατικά βάσει ενός στοιχείου της εξωτερικής τους εμφάνισης, δηλαδή του ξανθού χρώματος των μαλλιών τους. Μέσω του αφηγηματικού αυτού ανεκδότου στιγματίζεται ο χαρακτήρας της συγκεκριμένης ιστορίας και κατ’ επέκταση κάθε μέλος της κατηγορίας των ξανθών γυναικών.