Χαβάη

Από Humor Literacy
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Κείμενο

Σχόλια

Α) Δομικά & Γλωσσικά στοιχεία

Στο παρόν αφηγηματικό ανέκδοτο το χιούμορ προκαλείται από τη φράση «Της είπα ότι μόνο το πίσω μέρος του αεροπλάνου πάει στη Χαβάη!», η οποία αποτελεί την ατάκα (punch line) του ανεκδότου και συντελλεί στην επανερμηνεία του.

Β) Πολιτισμικές & Διακειμενικές αναφορές

Στο συγκεκριμένο πολιτισμικό πλαίσιο η συγκεκριμένη φράση είναι χιουμοριστική, διότι συντελεί στην ανατροπή μιας προσδοκίας. Με άλλα λόγια, το χιούμορ προκαλείται από το γεγονός ότι η συμπεριφορά της συγκεκριμένης ξανθιάς επιβάτη αποκλίνει από την αναμενόμενη/προσδοκώμενη συμπεριφορά. Συγκεκριμένα, η ξανθιά επιβάτης παρουσιάζεται να πιστεύει τα λόγια της αεροσυνοδού, η οποία στην προσπάθειά της να μεταπείσει την ξανθιά επιβάτη να μεταβεί στη θέση που αναγράφεται στο εισιτήριό της και η οποία βρίσκεται στο πίσω μέρος του αεροσκάφους, της λέει ότι μόνο το πίσω μέρος του αεροπλάνου πηγαίνει στη Χαβάη. Η εξήγηση αυτή, που αντιβαίνει στην κοινή λογική, φαίνεται να έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς από την αεροσυνοδό και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις με άλλες ξανθιές επιβάτες.

Γ) Ιδεολογία & Κριτική ανάγνωση

Αυτή η μη αναμενόμενη συνθήκη της ιστορίας, το γεγονός δηλαδή ότι η ξανθιά επιβάτης δεν αντιλαμβάνεται ότι η αεροσυνοδός την κοροϊδεύει, περιέχει παραδοχές με έντονα στοιχεία σεξισμού προς τις ξανθιές γυναίκες, οι οποίες θεωρούνται άτομα χαμηλής νοημοσύνης. Η ιδιότητα αυτή τους αποδίδονται βάσει ενός στοιχείου της εξωτερικής τους εμφάνισης, δηλαδή του ξανθού χρώματος των μαλλιών τους. Μέσω του αφηγηματικού αυτού ανεκδότου στιγματίζεται ο χαρακτήρας της συγκεκριμένης ιστορίας και κατ’ επέκταση κάθε μέλος της κατηγορίας των ξανθών γυναικών. Μάλιστα, η αεροσυνοδός αναφέρεται και σε άλλες ξανθιές γυναίκες που πίστεψαν αυτή την εξήγηση στο παρελθόν, γενικεύοντας και στοχοποιώντας έτσι και άλλα μέλη της κατηγορίας αυτής. Τέλος, και η ίδια η ξανθιά επιβάτης παρουσιάζεται να έχει επίγνωση του σεξιστικού αυτού στερεοτύπου σε βάρος των ξανθιών γυναικών, λέγοντας χαρακτηριστικά "είμαι ξανθιά, δεν είμαι ηλίθια".