Νεκροταφείο

Από Humor Literacy
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Κείμενο

Σχόλια

Α) Δομικά & Γλωσσικά στοιχεία

Στο παρόν αφηγηματικό ανέκδοτο, χιούμορ προκαλείται από τη χιουμοριστική φράση (jab line) «χρησιμοποίησε την κορδέλα από ένα στεφάνι λουλουδιών για να καθαριστεί», καθώς και από την ατάκα (punch line) του ανεκδότου «Εσύ; Τυχερός είσαι. Η δικιά μου γύρισε και είχε μια κάρτα κολλημένη στον κώλο της που έγραφε "Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ!"».

Β) Πολιτισμικές & Διακειμενικές αναφορές

Στο συγκεκριμένο κοινωνικοπολιτισμικό πλαίσιο οι ανωτέρω φράσεις θεωρούνται χιουμοριστικές, γιατί συντελούν στην ανατροπή μιας σειράς προσδοκιών. Στην πρώτη χιουμοριστική φράση μπορούμε να υποθέσουμε ότι το χιούμορ πηγάζει από τη μη προσδοκώμενη συμπεριφορά της δεύτερης πρωταγωνίστριας, η οποία επιλέγει να καθαριστεί χρησιμοποιώντας την κορδέλα από ένα στεφάνι λουλουδιών στο νεκροταφείο. Χιούμορ προκαλεί και η ατάκα με την οποία ολοκληρώνεται το αφηγηματικό ανέκδοτο («Εσύ; Τυχερός είσαι. Η δικιά μου γύρισε και είχε μια κάρτα κολλημένη στον κώλο της που έγραφε "Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ!"»). Στην παρούσα φράση, χιούμορ και γέλιο πηγάζει από την εμφάνιση της πρωταγωνίστριας, στα οπίσθια της οποίας βρέθηκε κολλημένη η κάρτα από το στεφάνι λουλουδιών. Και ενώ η κάρτα αυτή αναφερόταν σε κάποιον/α εκλιπόντα/ούσα, ο σύζυγος της πρωταγωνίστρας του ανεκδότου θεώρησε ότι αναφερόταν στη γυναίκα του και στις υπηρεσίες που υποθετικά προσέφερε σε κάποιον άλλον άντρα.

Γ) Ιδεολογία & Κριτική Ανάγνωση

Αυτές οι μη αναμενόμενες συνθήκες της ιστορίας περιέχουν παραδοχές με έντονα στοιχεία σεξισμού προς τις γυναίκες, οι οποίες στιγματίζονται ως άπιστες στο συγκεκριμένο κοινωνικοπολιτισμικό πλαίσιο. Διά της στοχοποίησης της συγκεκριμένης γυναίκας, καθώς επίσης και της φίλης της που επέστρεψε στο σπίτι χωρίς το εσώρουχό της, στοχοποιούνται όλα τα μέλη της κατηγορίας των γυναικών ως άτομα ελευθέρων ηθών.