Αμαλία
Επεισόδιο από την τηλεοπτική σειρά Παρά Πέντε
Κείμενο
Περίσταση: Γνωριμία της Αμαλίας (Αμ.) με τον Σπύρο (Σ), τη Ντάλια (Ν), τη Ζουμπουλία (Ζ), την Αγγέλα (Αγ) και τον Φώτη (Φ). Η παρέα προσπαθεί να διαπιστώσει αν η εντυπωσιακά όμορφη αλλά διαλεκτόφωνη Αμαλία είναι κατάλληλη για να συμμετάσχει σε έναν διαγωνισμό ομορφιάς.
1) Σ: Γεια σα:ς. 2) Ν, Ζ, Αγ: Γεια:::: 3) Ν: Αυτή είναι; 4) Σ: Ναι. 5) Ζ: Καλέ αυτή είναι κούκλα, σαν άγγελος, πώς σε λένε κορίτσι μου; 6) Αμ: Αμαʎία. 7) Ζ: Τι είπε; 8) Σ: Αμαλία. 9) Ζ: Δεν είπε Αμαλία κάτι άλλο είπε. 10) Σ: Ναι αλλά Αμαλία ήθελε να πει. 11) Ν: Και γιατί δεν το πε τότε; 12) Σ: Γιατί δεν μπορεί. 13) Αγ: Πλάκα κάνεις. 14) Σ: ((κάνει αρνητικό νεύμα)) Αμαλία να σε συστήσω (.) Ο Φώτης, η Αγγέλα, η Ντάλια, η Ζουμπουλία. 15) Αμ: Ζουμπουʎία; 16) Ν: Α (.) να το πάλι (.) Πώς το κάνεις; 17) Αμ: Ποιο:; 18) Φ: Τι θα κάνουμε; |
Σχόλια
Α) Δομικά & Γλωσσικά στοιχεία
Στο συγκεκριμένο τηλεοπτικό απόσπασμα το χιούμορ προκαλείται από τις ακόλουθες χιουμοριστικές φράσεις (jab lines):
1. Αμαʎία, Ζουμπουʎία: Στις φράσεις αυτές η Αμαλία παρουσιάζεται να χρησιμοποιεί τον αποκλίνοντα από τη νόρμα, ουρανικοποιημένο τύπο [ʎ] μπροστά από [i] αντί του [l].
2. Ζ: Δεν είπε Αμαλία κάτι άλλο είπε. Σ: Ναι αλλά Αμαλία ήθελε να πει. Ζ: Και γιατί δεν το πε τότε; Ζ: Γιατί δεν μπορεί. Αγ: Πλάκα κάνεις., Ν: Α (.) να το πάλι (.) Πώς το κάνεις; Αμ: Ποιο:;, Φ: Τι θα κάνουμε;: Οι φράσεις αυτές συνιστούν τα μεταγλωσσικά σχόλια των πέντε φίλων, μέσα από τα οποία υπογραμμίζεται η διαφορετικότητα της ποικιλίας που χρησιμοποιεί η Αμαλία.
Β) Πολιτισμικές & Διακειμενικές αναφορές
Γ) Ιδεολογία & Κριτική Ανάγνωση